Acai Berry - 

A legegészségesebb étel a földön?

Miben van? Flavon Active

Az elmúlt évek alatt az acai berry (ejtsd: ászáj beri - egy áfonya fajta) Amerika egyik legkeresettebb fogyást segítő, természetes gyümölcse lett. Túlzások nélkül bátran állítható, hogy az acai gyümölcs az egyik legegészségesebb étel ma a Földön;    hihetetlen magas az antioxidáns tartalma (és nagyon sok mikrotápanyagot tartalmaz olyan komplex formában, amelyekhez hagyományos étrenddel nem jutnánk hozzá.

Észak-Brazíliában, az Amazonas vidékén élő emberek már több száz éve fogyasztják, gyógyító hatása legendás. Az amazóniai acai bogyót (melyben 10-szer annyi antioxidáns van, mint a szőlőben és 2x annyi, mint a kékáfonyában) tartják a legjobb tápértékkel rendelkező gyümölcs­nek a világon.


Élettani hatása:

   Lehet, hogy ez a legtökéletesebb étel a világon, mivel tele van tápanyagokkal, beleértve vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, étkezési rostot, ami a kutatások szerint elősegíti az emésztési rendszer egészséges működését, csökkenti a koleszterin-szintet és segít megállítani az idő előtti öregedést. Ugyanezt teszi a bogyóban nagy mennyiségben található E-vitamin is. Az emészthetetlen rostok csökkentik egyes rákfajták kialakulásának a veszélyét is.

Az omega zsírsavak (6 és 9) nélkülözhetetlenek az egészséges idegrendszer kialakulásá­hoz és regenerálódásához. Ezenkívül segítenek meggyógyítani és megfiatalítani az izmokat egy intenzív testmozgás után, és bizonyítottan csökkentik az LDL, és fenntartják a HDL koleszterin-szintet.             

A zsírsav aránya az acaiban olyan, mint az olíva olajban. Tanulmányok szerint ez is hozzájárul ahhoz, hogy a mediterrán országokban olyan alacsony a szívbetegségek aránya.

Az acai egy majdnem tökéletes aminósav összeállítást tartalmaz. Az aminósavak létfontosságúak az izom megfelelő összehúzódásához, regenerációjához, fejlődéséhez, és az állóképesség, erő, folyamatos energiaellátás biztosításához. Az acai bogyónak antioxidáns, baktériumölő, gyulladáscsökkentő és antimutagén tulajdonsága van. Bőséges forrása az antocianinoknak, melyek a flavonoidok egy különálló csoportját alkot­ják. 

Miben van? Flavon Active 

 Az American Chemical Society (Amerikai Kémiai Társaság) által publikált, a Michigani Állami Egyetemen 2004 decemberében végzett, szakmailag lektorált kísérlet szerint az antocianinok akár 50 %-kal is tudják javítani az inzulin termelést!

Az acai ezenkívül rendkívül gazdag szerves növényi fehérjében, ami emésztéskor nem termel koleszterint, könnyebben lebontató és szállítható az izmokhoz, mint az állati fehérje (pl. ami húsban vagy tejben található). Az acai gazdag szénhidrátokban is, ami a munkához, mozgáshoz, sportoláshoz szükséges energiával látja el a szervezetet.  Az acai bogyó ORAC értéke pedig magasabb, mint bármely más ehető bogyónak a világon!

Az acai bogyók proantocianidin tartalma arányaiban 10-30-szorosa a vörösborban található antocianidoknak. Bár a franciák zsírdús ételeket esznek, a nyugati országokhoz képest jóval kevesebb náluk a szív- és érrendszeri betegség. Ezt a tényezőt a vörösbor fogyasztásuknak tulajdonítják. Az acai bogyó segít az egészséges szív- és érrendszer, valamint emésztő rendszer megteremtésében, hála a benne található monotelítetlen zsírsavak, étkezési rostok és fitoszterolok szinergiájának. Az acai tartalmaz növényi szterolokat, köztük beta-szitoszterolt. Ma aszterolokat jóindulatú prosztata hiperplázia (=megnagyobbodás) kezelésére használják. Ezek a növényi szterolok segítik a koleszterinszint ellenőrzését, és sok fontos, a szervezetben termelődő anyag prekurzoraiként szerepelnek.

   Az acaiban található teobromin egy olyan stimuláns, amit gyakran összekevernek a koffeinnel, noha nagyon más hatása van a szervezetre: ez egy gyengébb, nyújtott hatá­sú hangulatjavító stimuláns, míg a koffeinnek erős, azonnali, élénkítő hatása van.

Vizelethajtó, értágító és szívizom-stimuláló hatása segíti a szervezetet.

Légút-tágítóként is működik, amivel segít megnyitni a levegő útját a tüdőben. A megnöve­kedett kapacitás segíti az oxigén bevitelét, ezáltal növeli az állóképességet, erőt és sportteljesítményt.

Az acaiban található fitoszterolok növényi sejthártyák komplex vegyületei, és segítenek szív-és keringési problémák és az emésztőrendszer problémái esetén.

Fogyókúrázóknál:

• természetes úton csökkenti az éhségérzetet;

• gyorsítja az anyagcserét - gyorsítja a kalóriák égetését;

• mikrotápanyagokkal látja el a szervezetet;• növeli az energiaszintet! 

Lap tetejére                Előző oldal                Kezdőlap                        Miben van? Flavon Active