Ananász, a zsírfaló

A dél-amerikai, aki meghódította a világot

A dél-amerikai Paraguay-ból származó ananászt szokás Kolumbusz gyümölcsének is nevezni, ugyanis európai elterjedését a nagy felfedező második amerikai útjának köszönhetjük. 

Kolumbusz 1493-ban, egy Guadeloupe nevű városkában figyelt fel először a furcsa tobozokat csendesen eszegető indiánokra, akik, mint később kiderült, nemcsak finom íze miatt fogyasztották a gyümölcsöt, hanem élénkítő, vízhajtó, emésztést segítő, tisztító hatása miatt is nagy becsben tartották.

Ha gyorsan akar megszabadulni 4-5 kilótól, keresve sem találhat jobb barátot az ízletes, vitaminban gazdag, zsírégető enzimekben bővelkedő ananásznál.

Nem csak az íze elsöprő

A mézédes és friss ananász nem csak ízével képes bárkit levenni a lábáról, hanem egészségvédő hatására és vitamintartalmára is érdemes odafigyelni.

 Már 30 dkg ananász is képes fedezni napi C-vitamin és mangán szükségletet, emellett rengeteg A-, B- és E-vitamin, kalcium, kálium, vas, magnézium és folsav található benne, így többek között megerősíti immunrendszert, serkenti az anyagcserét, szabályozza a vízháztartást, valamint biztosítja a gyomor egészséges működését.

Mindemellett az ananász enyhíti a fájdalmat, leviszi a lázat, gyulladáscsökkentő hatású, és képes nagymértékben felerősíteni az immunrendszert.
Leginkább jótékony hatását azonban az emésztésre gyakorolja a benne található bromélia nevű enzimének köszönhetően.

Ez az enzim segít a szervezetnek a fehérjék megemésztésében, elősegíti a vér sav-lúg egyensúlyát, illetve javítja a hasnyálmirigy, az epe, a máj és a vastagbél működését

Hatékony diéta ananásszal

A zsírégető bromélia valódi fogyókúrás csodaszer: amellett, hogy segít megemészteni a fehérjét, és támogatja az emésztést, nagymértékben felgyorsítja az anyagcserét, és mintegy leolvasztja a zsírpárnákat, elsősorban a pocak környékéről. 

Anyagcsere-pörgető hatást az ananászban található rostok is segítik - az ananász a lehető legrostosabb egzotikus gyümölcs, emellett kitisztítják az emésztőrendszert, és kiürítik a méreganyagokat is. 

Az ananász tíz dekánként csak harminc kalóriát tartalmaz!

Lap tetejére              Előző oldal                   Kezdőlap