Fekete áfonya

Vitamin tartalma:

Az áfonya gyümölcssavakat, cukrot, pektint és A-, B- és C-vitamint tartalmaz. 

    Kiemelkedően magas a kálium tartalma.

Található még benne kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor. Tudományosan is elfogadott szer a látószerv különféle betegségeire. 

A-vitamin tartalma révén a farkasvakság gyógyítására szolgáló gyógyszer alapanyaga, de kedvezően befolyásolja a bél működését, valamint baktériumölő hatással is rendelkezik.

Élettani hatása:

Mivel a fekete áfonyában található antiocianidinek javítják a hajszálerekben és általában az erekben a vérkeringést, a gyümölcs kivonata jó lehet azoknak, akiknek végtagjaikban rossz a vérkeringés.

Jó hatása miatt a visszér és az aranyér kezelésére is alkalmazzák, különösen terhesség idején, amikor ezekre a betegségekre fokozott a hajlam.

Azok az emberek, akiknél könnyen alakul ki véraláfutás, szintén hasznát vehetik a fekete áfonya hajszálértágító hatásának.

Népi tapasztalatok

A fekete áfonya (Vaccinium myrtillus), termését és levelét a népi gyógyászatban is felhasználják.

Megfigyelték, hogy a fekete áfonya javíthatja az éjszakai látást.

Ma már számos látászavar kezelésére használják.


Az áfonya a bélhurut, enyhe hasmenés elleni házi szere. Fogyasztása javasolható diabetes-, felső légúti megbetegedések-, epe- húgykő-problémáknál, reuma, ekcéma, pszoriázis, ateroszklerozis esetén.

Lap tetejére             Előző oldal       Kezdőlap     Miben van?      Flavon Max,    Flavon Max+ , 

                                                                                                           Flavon Kids