Fekete bodza   Virágát, vagy termését fogyasszuk?

Fekete bodza

Virágát, vagy termését fogyasszuk?


Talán nincs is olyan ember, aki ne látott volna már fekete bodza bokrot vagy bodzavirágot, ne hallott volna már a bodza jótékony hatásáról.

A bodza nagy ásványi só és C-vitamin tartalma miatt igen egészséges.

  A nép a fekete bodzát különösen tiszteli, minden részét orvosságul használja, úgyhogy valóságos népi-patikának mondható, akár az ember, akár az állat számára. Használhatjuk tea, főzet és tinktúra formájában is. Termésben különböző szerves savak:

  •  (almasav, ecetsav, stb.), antocianinok, cseranyagok, cukrok, 
  •  nyomokban illóolajok 
  • és vitamin van:
  • C-vitamin-tartalma : 120-140 mg/100 gr, több mint duplája a citrusféléknek.
  • B1-vitamin-tartalma: 65-70 mg/100 gr, csak a banán és a csipkebogyó előzi meg.
  • B2-vitamin-tartalma 78-80 mg/100 gr.
  • B6-vitamin-tartalma: 0,24-0,25 mg/100 gr, csak a banán előzi meg.
  • Vas-, kalcium-, magnézim-, foszfor-, káliumtartalma kiemelkedő.

A gyümölcs (bogyó) nedve zsábának és köszvénynek dicséretes gyógyszere, továbbá fájdalomcsillapító és nyugtatóhatású. Görcsös, migrénszerű fejfájás, isiász és reuma esetén különösen ajánlott. 

  Nyersen fogyasztva a bogyók hashajtóként használhatók. Megfőzve viszont már nem.   

A gyümölcsből készült befőtt és dzsem gyomor-, vese-, hólyagöblítő, tüdőbajosoknál kitűnő tüdőtisztító. A fekete, érett bogyókból izzasztó hatású gyógybor készíthető


A virágából készített tea megnyitja a bőr pórusait, és izzadást okoz (ilyen módon segít a szervezetből a savakat és más tisztátalanságokat a bőrön át eltávolítani). 

A teát olyan forrón kell inni, amilyen forrón csak bírjuk. Az izzasztó hatást mindamellett csak a második-harmadik csésze után érezzük.     A jóízű, mézzel édesített tea különösen hasznos kisgyermekek és csecsemők számára, de nagyon értékes a megfázásnál és az ebből előálló fej-, fog- és fülfájásnál, köhögésnél, rekedtségnél, valamint a reumás és hurutos állapotok kezelésénél is. 

Virágát továbbá enyhe idegnyugtató, vérnyomáscsökkentő, vizelethajtó (veseműködést szabályozó) hatású gyógyteák készítésére is felhasználják.

A bodza zsírban megpárolt apróra megvágott levele fagyási sérülések kezelésére használható eredményesen.

Gyökere, kérge, levele kiváló vértisztító, vízhajtó- és hashajtó szer vizenyő, csúz és bélrenyheség ellen. 

A friss és vékony fakéregből vagy ágacskából készült főzetet elhájasodásnál, vízkórnál és féregűzésnél is hatékony szernek bizonyult, de óvatosan bánjunk vele, mert a fiatal zöld kéreg mérgezést is okozhat.