Fekete ribizli

Fekete ribizli


Alig tudunk róla valamit, miközben hazánk a fekete ribizli gyógynövényi drogjának egyik legnagyobb európai exportőre.  


Gyümölcsként rendszerint nyersen fogyasztjuk, ha ugyan eszünkbe jut...

A fekete ribizlit az ízesített feketeteák "black currant"-jaként fedezték fel újra.  

 A gyümölcslevek között is szívesen isszuk olykor-olykor, de sokan már nem biztos, hogy felismernék a piacon, ha az áfonyával és jóstával kerülne egy pultra. A ribizlit ismerők egy része is gyanakodva nézné, ha vidéki sétáján belebotlana egy feketeribizli bokorba: "Vajon ehető?". 

Megkóstolva aztán meglepődne, mivel a feketeribizli íze nem egészen olyan, mint az élénkpiros, savanykás ribizlié. Bogyóinak markáns íze frissen szedve nem is ízlik mindenkinek. 

A leírások savanykásnak jellemzik, de megérve kellemes édes ízű. Fürtjei kisebbek és sokkal lazábbak piros rokonánál, leve pedig olyan sötétbordó, hogy inkább hasonlít tintára, mint gyümölcslére.
A feketeribizli (Ribes nigrum) a ribiszkefélék (Grossulariaceae) családba tartozik. A Ribes nemzetségnév a növény arab nevéből származik. Németül e névből kicsinyítőképzős főnévvel "Ribisl" néven is emlegetik, ahonnan a ribizli magyar neve származik. A "nigrum" jelző feketét jelent.
Maga a növény 120-200 cm magas cserje, levelei szeldeltek, apró zöldes fehér virágai jelentéktelenek, április-májusban nyílnak. Az érzékeny orrúaknak bizonyára feltűnik, hogy a gyümölcs és a bokor is jellegzetes illatot áraszt. Termése június végén, júliusban érik be. Közép- és Kelet-Európában elterjedt, de bármilyen meglepő, ismert és termesztett Kanadában és Ausztráliában, Új-Zélandon is. A humuszban gazdag agyagtalajokat kedveli, de homokon is jól megél.


Miért jó?

Nem egyszerűen jó, fogyasztása kifejezetten ajánlott!

Gyümölcsét gyógynövény szavunk mintájára joggal nevezhetnénk gyógygyümölcsnek, amit az idős embereknek gyógyszerek helyett kellene fogyasztani.  

  Hatásaira az 1970-es években figyeltek fel ismét, többek között a középkori európai szerzetesek gyógynövényleírásait tanulmányozva. Az érett bogyók dúskálnak az egyben antioxidáns hatású, szabadgyökfogó, tumorellenes színanyagokban. 

Különösen sok antocián, flavonoid, polifenol van benne. 

A gyümölcs 100 grammjában csak antocián-származékokból (cianidin, delfinidin, kumarinsav stb.) több, mint 500 mg található, a többi antioxidánsról nem is beszélve.

Vizsgálják:

 •  érelmeszesedés, 
 • ízületi gyulladás, 
 • reuma, prosztatarák ellenes hatását, 
 • a menopauzában kifejtett hatását

 A sort még jócskán lehetne folytatni a korral járó különböző bajokkal. 

Parkinson-kór ellenes és az időskori demenciát megelőző hatása is ismeretes. 

Hólyag és vese- illetve prosztatabetegségekre is ajánlják.


Vitamin tartalma:

Nagy mennyiségben tartalmaz:

 •  A-vitamint, 
 • B1-, B2- vitamint, 
 • E-vitamint,
 •  C-vitamint.
 • 100 g gyümölcsre 130-170 mg C-vitamin jut.

A krónikus fájdalmakat kúraszerűen alkalmazva csökkenti, vitamintartalmánál fogva a meghűléses megfázások kiváló természetes gyógyszere.

Jelentős a kalcium- és vastartalma, fogyasztása ezért segít a vörösvértest-képzésben, emelheti a hemoglobin-mennyiséget. 

Gyermekek és nők vashiányos vérszegénysége esetén ugyancsak hasznos a fogyasztása.
Bizonyított a  méregtelenítő és vízhajtó hatása.


  Rendszeres fogyasztása csökkenti a 

 • magas koleszterin- és vérzsírszintet.
 •  Segíti a bélflóra egészséges alakulását.

         Magjának olaja gamma-linolsavat tartalmaz. 

A gamma-linolsav, egy fontos telítetlen zsírsav. Hiánya csökkenti a bőr nedvességmegtartó- és ellenálló-képességét, és így hajlamosít a neurodermitis nevű bőrgyulladásra.

 Régi, XII. századi kolostori források is említik a fekete ribizlit, mint a kiütéses, gyulladt bőr orvosságát.
   


A népi gyógyászat:

A népi gyógyászatban is főként a gyümölcs levét használják, de készítenek 

 • szörpöt, 
 • gyümölcslevet, 
 • cukorkát, 
 • a szárított gyümölcsből teát is. 

A tea is kiváló meghűlésre. Levelének kedvező hatású hatóanyagai a különböző flavonoidok, proantocianidinek, illóolajok, cseranyagok és a rutin. 

Mindezek hatására levelének teája vizelethajtó, enyhe vérnyomáscsökkentő és izzasztó hatású. Jól csillapítja az ízületi és reumás panaszokat. 

Friss levelei szétdörzsölve enyhítik a rovarcsípések okozta kellemetlenségeket.
    100 gramm gyümölcs tápértéke 150 Kj körül van, 1,4 gramm fehérjét, 0,4 g zsírt tartalmaz. A benne található cukor 55%-a gyümölcscukor.


Tetszett amit olvastál?

Oszd meg ismerőseiddel!