Fekete szeder

Történelme:

A szeder a legrégebben gyűjtött gyümölcsök közé tartozik, hiszen ősidők óta ismert gyümölcstermő vadnövénye a mezőknek és ligeteknek. Maradványait megtalálták a svájci cölöpépítményekben; az ott lakók "étlapjának" 25 gyümölcse között a szeder is rendszeresen szerepelt.

A szedret már Hippokratész idejében (Krisztus előtti 4. évszázad) gyógynövényként említették, és előszeretettel használták. A gyümölcs a történelemben és a mitológiában az úgynevezett "szederember" képében jelent meg. A szederember a hesseni Wanfried település szimbóluma 1608 óta. Július második hétvégéjén a településen szederünnepet rendeznek, és ekkor a szederember még a város kulcsát is megkapja a polgármestertől. Négy napon át ilyenkor a szederember a város elöljárója, és természetesen ilyenkor minden a szeder körül forog.

A szeder, mint gyógynövény

Miben van?  Flavon Kids

Beltartalmi értéke és felhasználhatósága sok vonatkozásban közel áll a málnáéhoz. Szárazanyag-, szénhidrát- és pektintartalma magasabb. Íz-, aroma- és színanyagai jelentős mértékben különböznek a málnáétól.

A szeder bogyó nagy mennyiségben tartalmaz A és C vitamint, kalciumot, káliumot, vasat, mangánt és foszfort. Tartalmaz még magnéziumot, rezet, van benne folsav, B1 és B6 vitamin, pantoténsav, riboflavin és niacin, kis mennyiségben fehérje, zsír és szénhidrát. Energiatartalma 40 kcal 100 grammonként.

Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns flavonoidokat, amelyek rendkívül jó immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatásúak.

  Növényi rostjai segítik az emésztést, csökkentik a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét, gyümölcssavai és ásványi sói a vírusok és baktériumok leküzdésében segítenek. Magas pektintartalma csökkenti a koleszterinszintet és az érelmeszesedést.

   A szederből főzött lekvár hashajtó hatása ismert, ezen kívül jó gyomor-, vese- és hólyagpanaszokra. Magas antioxidáns tartalma miatt nagyon hatékony a szabad gyökök elleni védekezésben. 

Így jelentős rákmegelőző és gyógyító hatása. Fáradékonyság ellen is kiváló hatású.

  Ausztráliai kutatások során kimutatták, hogy bizonyos bogyóstermésűek, így a szeder préselt levéből készült italok hatékonyan gátolják káros baktériumok és gombák szaporodását és növekedését.          Más kutatások megerősítették, hogy a szeder magas antioxidáns tartalmának daganatos megbetegedések elleni hatása jelenős.

     Gazdag beltartalmának köszönhetően a szeder igen jó öregedésgátló hatású. Csökkenti a káros napsugarak bőröregítő hatását, valamint késlelteti az időkori szellemi leépülés kialakulását. Emellett egy forradalmian új felfedezésnek köszönhetően őszülés-késleltető hatását is megismerhettük.                A sejtek helyes anyagcseréjét elősegítve a szeder hatóanyagai a hajhagymák egészségét biztosítják. Így téve komplexszé a gyümölcs öregedéskésleltető hatását.

Természetes fitoösztrogén-tartalmának köszönhetően női beteségeket megelőző és gyógyító hatását több tanulmány is kimutatta.

   A rendívül értékes hatóanyagokat tartalmazó szederlevélből teát főzhetünk, melynek salaktalanító, hasfogó, vérnyomáscsökkentő hatása van.

 A szederlevél tea kiválóan gyógyítja a vashiányos vérszegénységet. Gyulladásgátló hatása mind belsőleg, mind külsőleg alkalmazva jelentős. Gargalizáló és öblögető szerként a száj nyálkahártyájának betegségeit és az ínygyulladást gyógyítja. Légúti betegségek gyógyításában is hatásos. 

Ülőfürdőként is alkalmazható aranyérbetegség gyógyítására.

Miben van? Flavon Kids

A szeder mint frissítő

A szeder sokféleképpen felhasználható, fogyasztható. Egészségmegőrző, jótékony hatásait leginkább nyersen, frissen élvezhetjük. Értékes anyagait, a vitaminokat, flavonoidokat a friss gyümölcshús tartalmazza. Készítető a szederből szörp, leves, dzsem, befőtt, lekvár, sőt mártás is. Kellemes, savanykás íze miatt finom desszertek, sütemények ízesítéséhez kiváló. Különböző tejtermékek, például joghurtok ízesítéséhez is remekül használható. Készíthető belőle még szederbor, sőt likőr is.

Felhasználása elsősorban frissen javasolt, mert rosszul viseli a tárolást. Mivel nem utóérő típus, érdemes az érett gyümölcsöket leszedni és egyből elfogyasztani vagy feldolgozni. 

Daganatgátló feketeszeder

Senki sem egészen biztos abban, hogy ez a tumorgátló hatás vajon pontosan hogyan működik.

 A feketeszeder természetes módon gátolja a COX-2 enzim aktivitását. 

Tudjuk, hogy létezik olyan szintetikus COX-2-gátló vegyület, amely csökkenti a vastagbélpolipok kialakulását. 

A feketeszeder azonban a daganatképződés egyéb markereit is csökkentette. 

A kutatók ezért kijelentették, hogy ennek a gyümölcsnek újfajta "daganatgátló szerepe van..." (Chen 2006). 

Lap tetejére                 Előző oldal                Kezdőlap                                  Miben van?      Flavon Kids