Gránátalma

A világ minden részén egyet jelent a bármikor fogyasztható frissítő és tápláló gyümölcscsel.

Hatóanyagok

A gránátalma nem véletlenül tartozik a szuper-élelmiszerek közé: nagyon magas arányban tartalmaz ugyanis olyan anyagokat, amelyek a szervezet egészséges működése és az esetleges betegségek megállítása szempontjából nélkülözhetetlenek.

Miben van? Flavon Max+, Flavon Joy 

    Nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, különböző nyomelemeket, vitaminokat, egyéb gyógyhatású molekulákat. A gránátalma kiváló kálium és C-vitamin forrás, emellett nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat és gyümölcscukrot is.

Egy pohár frissen préselt gránátalmalé a napiC-vitamin igény mintegy 40%-át fedezi.                         B5-vitamin, a kálium és az antioxidáns hatású polifenolok is jelentős mennyiségben megtalálhatóak benne.

Legnagyobb mennyiségben hidrolizálható tanninok, az ún. punikalaginok jellemzik, melyek szabadgyökfogó képessége tudományos körökben jól ismert. Bőségesen tartalmaz olyan más fitokémiai hatással rendelkező anyagokat, mint például a béta-karotin, a katechinek, a gallokatechinek vagy az antocianinok (prodelfinidinek, delfinidin és pelargonidin).

A szuper antioxidáns

Miben van? Flavon Max+     Flavon Joy

 Kifejezetten erős antioxidánsként ismert az áfonya, a zöld tea, vagy az, ha naponta megiszunk egy pohár vörös bort. Ezeknek több, mint duplája az az antioxidáns mennyiség, amit a gránátalma fogyasztásával juttathatunk a szervezetünkbe 

A gyümölcsben található antioxidánsok ráadásul nagyon gyorsan és könnyen szívódnak fel szervezetünkben, így nagy arányban hasznosulnak. Ha tehát szeretnénk biztosítani a megfelelő antioxidáns anyagok bevitelét a szervezetünkbe, akkor feltétlenül együnk minden nap egy keveset a gránátalmából.

Aviram professzor kutatásai szerint a gránátalma megközelítőleg háromszoros antioxidáns képességgel bír a vörösborhoz, a zöld teához, az áfonya- és a narancsléhez viszonyítva, amelyeket az eddigi ismereteink a legerősebb antioxidáns hatásúaknak tartottak.

A perzsa eredetű gyümölcs kedvező tulajdonságait fokozza, hogy antioxidáns alkotórészei gyorsan felszívódnak, és nem toxikusak.

A gránátalma és a szív- és érrendszeri betegségek (érelmeszesedés)

A gránátalma bizonyítottan kedvező hatással van a keringésre. A gyümölcs hatóanyagai egyrészt csökkentik a szervezetben felszaporodott káros (LDL) koleszterinszintet, másrészt növeli a hasznos (HDL) koleszterin mennyiségét.Fogyasztása emellett csökkenti az érelmeszesedés veszélyét, ráadásul nem csak megelőzésként hatásos, de a már kialakult érelmeszesedésre is poztív hatással van. Kedvezően befolyásolja a vér sűrűségét és a vérrögképződési hajlamot, így csökkenti a szívinfarktus és az embólia kialakulásának esélyét. Alacsony vérnyomással küzdőknek is nagyon ajánlott.


Vérnyomás ingadozása ellen is kiváló

 A magas és alacsony vérnyomás ellen is hasznát vehetjük a pirosas színű gyümölcsnek; míg hirtelen leeső vérnyomás esetén erősíti a szívet, ezáltal azonnal helyreállíthatja a normális vérnyomásértéket, addig a magas vérnyomást csökkentheti.

Ugyancsak Aviram professzor vizsgálatai mind állat-, mind humán kísérletekben megállapították, hogy a gránátalma fogyasztása 20 %-al csökkentette az LDL (káros koleszterin) szintjét, egyúttal növelte a HDL (hasznos koleszterin) mennyiségét a vérben, Illetve a vér koleszterin oxidációját 40%-al csökkentette.

A már kialakult szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedő páciensek körében a szívinfarktus több rizikófaktora (szisztolés vérnyomás, ACE aktivitás) jelentős javulást mutatott a kontrollcsoporthoz képest. Így a gránátalma-kivonat fogyasztása már két hét alatt jelentős mértékben csökkentette a szisztolés vérnyomást magas vérnyomású páciensek körében, és egy év alatt átlagosan 35%-kal csökkentette a már meszesedést mutató artériák falának vastagságát.

Ami még nagyon ígéretesnek hangzik az érelmeszesedés megelőzése szempontjából az a következő érdekes tény: a gránátalma az érfalakra már lerakódott plakkok méretét is képes volt csökkenteni! A vizsgálatok során 19, 65-75 év közötti, a nyaki artéria (carotis) súlyos, 70-90%-os szűkületében (stenosis) szenvedő betegnek adtak naponta 50 ml koncentrált gránátalmalét. Egy év után képalkotó vizsgálattal ellenőrizték a nyaki erek állapotát, és azt találták, hogy a szűkület 35%-kal (!) csökkent, miközben a placebocsoport tagjainak állapota tovább romlott.

Dr. Aviram azt is bebizonyította, hogy a gránátalma csökkenti a vér sűrűségét, ragadósságát és az öregedéssel együttjáró vérrögképzési hajlamot is, ami az embólia és a szívinfarktus veszélyét jelentősen megnöveli.


Gránátalma a rákmegelőzésben és a rák gyógyításában

Egyre több tudományos eredmény szól arról, hogy a gránátalma hatóanyagaival folytatott kísérletek biztatóak a rák elleni kutatások szempontjából is. Több kísérlet is reményteljes eredményeket produkált a gránátalmával a prosztata-, emlő- és bőrrák megelőzésével és gyógyításával kapcsolatban. A kísérletek eredményei alapján a gránátalma hatóanyagai segíthetnek a rákos sejtek egészségessé való alakulásában is. 

Miben van? Flavon Max+  Flavon Joy

Tudósok szerint várható, hogy a gyümölcs hatóanyaga nemsokára több gyógyszer alapanyagai között is szerepelhet mind megelőző, mint kezelő anyagként.

A legújabb kutatások szerint a gránátalma segíthet számos rákbetegség megelőzésében és kezelésében is. A Wisconsin Egyetem (USA) kutatói kimutatták, hogy a gránátalma gyümölcskivonata képes meggátolni a bőrrák kialakulását egereken. Egy másik kutatás szerint a gránátalmából kivont anyagok jelentős védőhatást fejtenek ki a prosztatarák, illetve humán rákos emlősejtek ellen. Bebizonyosodott, hogy a gránátalma-kivonat elősegítheti a rákos sejtek differenciálódását, azaz azt a képességét, hogy egészséges formájukba visszatérjenek.

A gránátalma az ellagsav (ellagénsav) legjobb természetes forrása, mely egy olyan fenol típusú komponenes, ami antikarcinogén és antimutagén sajátossággal rendelkezik, gátolja a daganatos sejtek osztódását elsősorban emlőrák, bőrrák, prosztatarák és tüdőrák esetén. A gránátalmában az ellagsav egy cukorféléhez, a glükózhoz kötődik. A rákos sejtek körülbelül 15-ször annyi glükózt fogyasztanak el, mint más sejtek, így sokkal nagyobb adag ellagsavhoz jutnak.

Az ellagsav háromféleképpen fejti ki hatását a rákkal szemben: megállítja a rákos sejtek osztódását, elpusztítja a rákos sejteket és gátolja azok kialakulását. Donald Yance, táplálkozás tudós szerint különösen a dohányzás okozta tüdőrák elleni hatása kiváló. Ez azt bizonyítja, hogy az ellagsav gátolja a rákos sejtek kialakulását.

Az ellagsav elpusztítja a rákos sejteket: Az egészséges sejtek életciklusa kb.120 nap, majd az apoptózissal normálisan elhaló sejteket a szervezet új, egészséges sejtekkel pótolja. Ezzel szemben a rákos sejtek nem halnak el, hanem gyors osztódással szaporodnak. Laboratóriumi vizsgálatok során az ellagsav a rákos sejteknél úgy váltotta ki a normál sejthalált, hogy az egészséges sejteket nem károsította.

Az ellagsav megállítja a rákos sejtek osztódását: A Hollings Rákkutató Intézetben (Dél-Karolina Orvosi Egyetem) végzett 9 évig tartó kísérletsorozatban méhnyakrákos betegek bevonásával kimutatták, hogy az ellagsav szerepe nemcsak a tumor növekedésének megállítása azáltal, hogy gátolja a rákos sejtek osztódását 48 órán belül, de természetes sejthalált (apoptozist) is képes indukálni a rákos sejtekben, méghozzá 72 órán belül. Ugyanezt figyelték meg mell-, hasnyálmirigy-, nyelőcső-, bőr-, vastagbél- és prosztatarákos sejtekben is.

Jelenleg a rák kezelésében az ellagsavat általában nem önmagában, hanem más kezelési módokkal együtt alkalmazzák. Ugyanakkor tudnunk kell, hogy magában a gránátalmában is találhatók olyan flavonoidok, melyek csökkentik a tumor környékén történő érképzést - az angiogenezist -, így hozzájárulnak a daganat csökkentéséhez.

Tehát a gyümölcs rendszeres fogyasztása csökkenti a tumorok kialakulásának valószínűségét. Ez azért nagyon fontos, mert ilyen hatású gyógyszert még nem sikerült a kémikusoknak előállítani.

Klimax

A gránátalma fogyasztása kifejezetten tanácsos a klimax időszakában lévő nőknek. 

   Tartalmaz ugyanis egy ösztron, vagy fito-ösztrogén nevű, hormonszerű anyagot, amely nagyon hasonlít az ösztrogénre.

   Ennek hatásai között szerepel a klimaxszal járó olyan kellemetlen tünetek jó részének enyhítése, mint a depresszió vagy a csontritkulás, sőt akár a hormonkezelést is kiválthatja. Rendszeres fogyasztásával bizonyítottan csökkenthetőek a változó kori tünetek, így ez az időszak kevésbé megterhelő és kevesebb negatívummal járó lehet.

Candida

Baktérium-, vírus- és parazitaellenes hatását is igazolták.

A gránátalma hatóanyagai segítenek a Candida vagy más gombás betegségek kialakulásában, illetve a már kialakult betegség tüneteinek enyhítésében, a betegségek terjedésének megállításában. Baktérium- és parazitaellenes hatása miatt ugyanis megállítja a szervezetben elszaporodó gombák és káros baktériumok szaporodását. Ha a Candidára utaló jeleket, tüneteket tapasztalunk szervezetünkben, akkor lehetőleg minél korábban kezdjünk el gránátalmát fogyasztani, hogy a gombák terjedését mielőbb megállítsuk.

Tehát a gránátalma a gyümölcsök közül egyedüliként képes többek között a bélrendszeri candida fertőzést megállítani, hiszen gátolja a káros gombák, élesztőgombák és baktériumok szaporodását. Azt már sokan tudják, hogy sok fruktóztartalmú gyümölcs elősegíti a gombák szaporodását. Hát most itt van egy olyan csodás gyümölcs, ami éppen hogy meggátolja azok növekedését!

Érdekes összefüggések: Több gomba-végterméknek van rákkeltő hatása (pl. Aspergilllus funghi által termelt Aflatoxin, melyről pl. a Kína Tanulmány is szól). Ezek a végtermékek, a mikotoxinok heves, krónikus gyulladásos immun-válasz-reakciókat válthatnak ki a szervezetben (legenyhébb esetben allergia formájában), mivel az immunrendszer kétségbeesetten próbálja eltávolítani azokat. A folyamat végén azonban az immunrendszer csak saját szöveteiben tesz kárt, melynek végeredménye a felgyorsult öregedés valamint szív- és érrendszeri betegség. Talán részben a gránátalma candida és egyéb gomba-ellenes hatása magyarázhatja a szívbetegségek oly sok kockázati tényezőjére való kedvező hatását.

Sok esetben a szívbetegség összefüggésbe hozható a Clhlamydia pneumoniae által okozott krónikus fertőzéssel, mely közismerten légzőszervi betegségeket okoz, influenza-szerű tünetekkel. A kezdeti fertőzés alábbhagyásával a kórokozó megtelepszik az arra fogékony gazdaszervezet vérereinek falán, mely gyulladást idéz elő, ami pedig egymást követő immunreakciókat indít el. Ez végül érelmeszesedéshez és szívbetegséghez vezet.

Gyulladások

Az összes gyümölcs közül kiemelkedik a gránátalma a gyulladás-gátló hatás szempontjából is. Kifejezetten javasolt, hogy a szervezetben kialakult bármilyen gyulladás esetén fogyasszunk rendszeresen gránátalmát. Segít a belekben, a gyomorban vagy akár a tüdőben kialakult gyulladások mielőbbi gyógyulásában is.Megfázás vagy torokgyulladás esetén is kifejezetten ajánlott a fogyasztása, ráadásul azon túl, hogy a gyulladások gyorsabban gyógyulnak, még a gyümölcsben megtalálható vitaminok is sokat segítenek szervezetünk védekezőképességének, illetve a további fertőzésekkel szembeni védekezésben is.

Porckorong

A porckorong kopásban szenvedőknek egyre gyakrabban ajánlják a gránátalma, vagy az abból készült kivonatok alkalmazását. Ezek rendszeres fogyasztása ugyanis lassítja vagy akár meg is állítja a porckorong további kopását, mivel képes megállítani a porcokat megtámadó enzimek termelődését. A porckorong kopása egyre gyakrabban előforduló és egyre több embert érintő betegség. Hatékony kezelés nélkül ráadásul a mindennapi mozgásunkban akadályoz bennünket, folyamatos fájdalommal jár, így nagyon sokat ronthat életminőségünkön.

Aranyér

Rengeteg embert érint az aranyér és az ezzel járó kellemetlen, fájdalmas érzés. Sokan nem mennek vele orvoshoz egyrészt a szégyenérzet miatt, másrészt pedig azért, mert mire rászánják magukat, már enyhülnek a tünetek. A terhesség utolsó szakaszában, vagy akár a szülés után is gyakori jelenség, és sokszor nem múlik el a későbbiekben sem. A gránátalma fogyasztása egészségesen tartja a beleket, ráadásul a helyi kezelést is kipróbálhatjuk: a gránátalma levével kezeljük (kenjük be) rendszeresen a fájó, vérző területet.

Hasmenés ellen gyógyírt jelenthet

Mivel a hasmenés nemhogy kellemetlen, de a meg nem emésztett táplálék a vitaminokkal együtt kiürül szervezetünkből, ezért fontos, hogy minél előbb orvosoljuk a problémát. Egy kanál őrölt gránátalmahéj segíthet gondunkon, hiszen helyreállítja a székletet. A gyümölcs belseje pedig magas vitamintartalma miatt energiával tölt fel.

Szájszag

A gránátalma leve nem csak egészséges, de olyan kellemetlen dolgoktól is megszabadít bennünket, mint a rossz szájszag. Használhatjuk úgy is, hogy duplájára hígítjuk vízzel, és ezzel a keverékkel kiöblítjük minden nap többször is a szánkat és a torkunkat. Ennél még egyszerűbb megoldás, ha egyszerűen igyuk gyakran a gránátalma levét, és ha olyan helyen vagyunk (például otthon), akkor mielőtt lenyeljük az italt, még előtte egy pillanatra öblítsük át vele a szájüreget. Dohányosoknak kifejezetten ajánlott módszer!

Fiatalítja a bőrt

A piros gyümölcs megóvja bőrünket az öregedés ellen, hiszen olyan összetevők találhatóak benne, amelyek megvédik a bőrt a szabadgyökök ellen és a szervezetet kollagén termelésre sarkalja, mely köztudottan lelassítja az öregedési folyamatokat. Így ha szép bőrre vágyunk, akkor fogyasszuk minél gyakrabban gránátalmát, de egy egyszerű gránátalmapép pakolást is felvihetünk külsőleg arcbőrünkre, ettől feszesebb és az ásványoktól ragyogóbb bőrünk lesz!

Lap tetejére        Előző oldal               Kezdőlap                       

Miben van? Flavon Max+    Flavon Joy