Guarana

A természetes zsírégető

Rövid áttekintés

A guarana alapvetően a koffein növényi formája. A meglepő igazság a guaranával kapcsolatban az, hogy míg számottevően segít időszakosan fokozni az energiaszintet (ami intenzív edzés előtt vagy reggel, ébredés után lehet jó kis "pörgető" hatást jelent), zsírokat lebontó és mobilizáló, energiává történő felhasználásukat elősegítő hatása egyfajta természetes zsírégetővé teszi. A guaranát tipikusan más stimuláló növényekkel együtt kombinálják, hogy így fokozzák zsírégető tulajdonságait.

Miért használják a sportolók a guaranát?

Hatása a teljesítmény fokozására?

A koffein, a guarana aktív kémiai hatóanyaga fokozza a teljesítményt, növeli a kifejthető erőt és a hasznosítható energia mennyiségét. Stimuláló hatása növeli az összpontosítást, a koncentrációt, és az energiaszintet. Ez különösen verseny vagy edzés előtt lehet fontos.

Mivel a koffein csökkenti az étvágyat és segíti a zsírok energiaként való felhasználását, gyakorlatilag állandó alkotóeleme a súlycsökkentő termékeknek. Természetesen, mint minden másból, ebből is túlzásokba lehet esni, de ésszel használva biztonságos és nem okoz nagyobb függést, mint mondjuk a takarítás.

Hogyan segíti elő a zsírvesztést?

  • Megnöveli a zsírok energiaforrásként történő hasznosítását, lehetővé téve ezzel a "zsírvesztést" Hogyan képes növelni az energiaszintet és az állóképességet
  • Azonnali energialökést ad és a mentális tisztaságot is növeli
  • Stimulálja a központi idegrendszert ill. a szív-és érrendszert, ami segít legyőzni vagy csökkenteni a fáradtságot

Részletes ismertetés

Mégtöbb  tudnivaló

A guarana a Brazíliai Amazon esőerdőben honos. Jelentős mennyiségű guaranint tartalmaz (ez az aktív hatóanyag, ami a koffeinnel csaknem azonos) így aztán a bennszülött törzsek évszázadok óta használják étvágycsökkentésre, fáradtság ellen, és a hasmenés ellen is - 

még másnaposság elleni tünetek ellen is használták; név szerint a fejfájás ellen.

Bár ma is használják az energiaszint fokozására, világhírnevét nem csupán "stimuláló", hanem sokkal inkább "zsírégető" tulajdonságainak köszönheti. Mivel a guarana gyakorlatilag a koffeinnel felcserélhető, hasonló anyagcserére gyakorolt hatással is rendelkezik, ilyen pl. a megnövekedő pulzus és vérnyomás, szaporább légzés, mellékvese aktivitás és mentális éberség.

Kimutatták, hogy a guarana biztonságos, hatásos központi idegrendszert stimuláló, termogén, és súlycsökkentő anyag. A kutatások alapján a guarana növeli a zsírsavak mobilizálását és energiává történő átalakítását. Egyszerűen szólva, testünk zsírt használ üzemanyagként. 

Hogyan működik?

A koffeinhez hasonlóan a guarana stimulálja a mellékvesét, hogy az több epinefrint, norepinefrint (adrenalin), és dopamint - mely egy agyi hírvivő - termeljen, ami végső soron a zsírvesztést, energiaszintet, állóképességet és a mentális tisztaságot egyaránt növeli. Ellentétben a népszerű (és korlátolt) hiedelemmel, ezek a hatások a gyakran emlegetett negatív mellékhatások elszenvedése nélkül élvezhetőek. Mindazonáltal a guaranának vízhajtó hatása is van, így tehát a megnövelt vízbevitel nagyon fontos, ha ezt a növényt használjuk.

További jó hírek


A guarana potenciális zsírcsökkentő és energiafokozó hatásain felül a szexuális ösztönöket is fokozza, így növelve az általános elégedettség érzését, és ezáltal csökkentve az öngyilkossági hajlamot. Ki tagadná ezt meg magától?! A guaranának továbbá van pár olyan hatása is, ami testvérének, a koffeinnek nincsen. Például, a guarana - mivel tanninokat tartalmaz - nyugtató hatással van az emésztőrendszerre, sőt, még a hasmenést is megelőzheti

Biztonsági tudnivalók

A guarana (vagy bármelyik koffeintartalmú kiegészítő) túladagolása vagy a helytelen használata reszketést, irritációt, álmatlanságot okozhat és más tápanyagok felszívódását akadályozhatja (mint a kalcium és a vas). Mindazonáltal ezek rövid távú hatások.

Mivel a guarana gyenge vízhajtó (kiszárítja a testet), nagyon fontos, hogy a vízbevitelt is növeljük használata idején.

Terhesség vagy szoptatás ideje alatt, ill. ha nem toleráljuk jól a stimulánsokat, vagy szívproblémáink vannak, vagy esetleg gyomorfekélyünk, a guarana nem ajánlott.

A guarana koffeint tartalmaz, tehát ha más koffeinforrásokat is használunk, mint a kávé vagy a tea, legyünk óvatosak.

Ha receptre kapható gyógyszereket használunk, vagy tervezzük használatukat, a várható kölcsönhatások tekintetében konzultáljunk kezelőorvosunkkal!


 Lap tetejére          Előző oldal                 Kezdőlap                 Miben van?   Flavon Active