Petrezselyem

Petrezselyem


Sokkal több, mint egy egyszerű leves zöldség!


A petrezselyem népies neve: petruska, petrezselem, petrezsirom
   A petrezselyem őshazája Spanyolország. 

Sokoldalú felhasználhatósága folytán előkelő helyet foglal el a konyhai zöldfűszerek között.

 Egészségügyi értéke nemcsak a magas C-vitamin és karotin tartalmában rejlik, (mely értékeket egyedül csak a paprika közelíti meg a zöldségnövények között), hanem igen magas ásványianyag tartalmában is.1000 mg/100 g közeli káliumtartalma a legmagasabb a zöldségnövények között, ennek tulajdonítható a kiválasztó szervekre gyakorolt kedvező hatása.

A petrezselyem számos fajtája ismert a világban. A legismertebb két különböző fajtája, az egyszerű levelű, és a bodor levelű. Számunkra a különbség csak az lehet, hogy a bodor levelű vaskosabb, lédúsabb, így azok, akik centrifugázzák, a zöld levelet hamarább megtelik a poharuk.

Ha gyökerét is felhasználjuk, jobb a helyzet. A petrezselyem az a növényünk, amely szinte minden nap az asztalra kerül valamelyik ételünkben. Ha ezt betartjuk, nincs gondunk a vastartalommal, amire a testünknek szüksége van. 

Élettani hatása

Allergia:

A petrezselyem egyik legerősebb, legtartalmasabb zöldségfélénk. Rendkívül jó hatással van a vér tisztítására (lúgosító hatása van a savas vérre), és ezzel az allergia elleni küzdelem egyik leghatásosabb gyógyszere. Hat a hörgők tisztítására, valamint csökkenti a rájuk ható ingereket. Nagyon hatásos az allergiás tüsszögés ellen.


Vízhólyag és vesetisztító:

Erős vízhajtó és vizelethajtó, ezért a terhes nőknek nagy mennyiségben fogyasztani nem szabad! 

Tisztítja a vízhólyagot és a veséket, valamint serkentőleg hat a vesék működésére. 

Ezt elsősorban nagy mennyiségű káliumtartalmának köszönhetjük. 

Serkenti a természetes nemi hormonok képződését a szervezetben, és ezzel elősegíti a normális menstruációs ciklust, valamint csökkenti a menstruációs fájdalmakat és normalizálja a hüvelyfolyást. Ezt a petrezselyem vastartalma biztosítja, amire különösen akkor van szükség, amikor erős a vérzés. Vesekőnél a nyers gyökeret ajánlják rágcsálni. 


Látás, és optikai idegek


Vitamin és ásványi összetétele folytán pozitívan hat a látás és a látással kapcsolatos idegekre. 

A benne lévő nagy mennyiségű A- vitaminnak köszönhetjük, hogy csökkenti a szürkületi vakságot, hatásosan támogatja a szem működését.


Emésztő rendszer


    Szintén kálium tartalmának köszönhetjük, hogy a petrezselyem tisztítja az emésztő rendszert, valamint serkenti a máj munkáját. 

Mint tudjuk, a májnak nagyon sok feladata van, köztük az egyik a szervezetbe jutó mérgek azonnali tárolása. De ha a máj már túl van terhelve, a szervezetbe jutó mérgek elterjedése ellen nem történik semmi. 

A petrezselyem segít a szervezet tisztításában, különösen higanyszennyezés esetén ajánlatos a kúraszerű fogyasztása.


Cukorbetegség:


       Akiknek megemelkedett a cukorszintjük, ajánlatos egy időre kúraszerűen fogyasztani a petrezselymet.  

   Olyan anyagokat tartalmaz, amelyek segítik megszüntetni az inzulin érzékenységet, illetve késlelteti a cukorbetegség kialakulását. 

Ezt egyébként a kalcium felvétellel is elérjük, mert segíti a sejtek mozgásának szabályozását. 

A kalcium megtalálható a többi sötétzöld színű zöldségekben is. Természetesen a cukorbetegség megelőzéséhez a táplálékozásunkkal is be kell segíteni azzal, hogy kerüljük a fehér cukor használatát, hogy segítsünk a szervezetben visszaállítani a rendet. 

Az emberi szervezetben a vanádium egyes kutatások szerint csökkenti a májban termelődő koleszterin mennyiségét. Inzulin-szerű hatást képes kifejteni, így csökken a szükséges inzulinmennyiség. Növeli a az úgynevezett glutation szintet, amely a szervezet egyes méregtelenítő mechanizmusában nélkülözhetetlen.


Petrezselyem és a vanádium


A vanádium egyike a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemnek. Az 1980-as években került a figyelem középpontjába, amikor az első állatkísérletek során fény derült inzulinutánzó (és koleszterincsökkentő) hatására. 

A vanádium  előfordul még különféle olajos magvakban, gabonafélékben, borokban, gyümölcslevekben, gombákban, petrezselyemben, rákokban, és más tengeri élőlények húsában is.


Nyersanyagok vanádium tartalma 100 g-ra vonatkoztatva:

  • Petrezselyem 80 mikrogramm
  • Szójabab 70 mikrogramm
  • Napraforgóolaj 41 mikrogramm
  • Zab 35 mikrogramm
  • Olívaolaj 30 mikrogramm
  • Sárgarépa 10 mikrogram

Immunrendszer:

       Számos jele van az immunrendszer hanyatlásának, amit főleg táplálékunkkal segíthetünk visszaállítani. A petrezselyem az egyik legnagyobb tára a vitaminoknak és ásványoknak. Kúraszerű fogyasztással fokozzuk a test ellenálló lépességét, bármely betegséggel szemben.


Étvágygerjesztő:

A petrezselyem nemcsak kitűnő étvágygerjesztő a gyerekek számára, de nagyon tápláló is.


Vérszaporító:

A petrezselyemben sok a vas, 10 dkg petrezselyem 8 mg vasat tartalmaz. A szervezetünknek nagy szüksége van vasra a vérképződéshez, valamint az oxigén felszívódáshoz. A petrezselyem továbbá olyan agyagot tartalmaz, amely elősegíti a vérkötődést. 


Hasznos volt a cikk?  Oszd meg barátaiddal is!