Sárgarépa

Sárgarépa

Az immun serkentő sárgarépa

Sárgarépa=béta-karotin

Ez az egész évben beszerezhető sárgarépa a levesek, zöldséges ételek többségének alkotóeleme, ezért valószínűleg senki sem gondolná, hogy nem fogyaszt belőle eleget. Érdemes azonban tudatosan is beiktatnunk táplálkozásunkba, hiszen karotinjai erősítik az immunrendszert, védenek a szabad gyökök károsító hatásával szemben, és a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepük lehet.

Tápértéke:

A sárgarépa tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A, B komplex, C, E, G és K vitaminokat. A legtöbb benne az A vitamin elõ vitaminja, amely vízben nem oldódik, tehát csak abban az esetben tudja szervezetünk hasznosítani maradéktalanul, ha zsírok, főleg esszenciális zsír társaságában fogyasztjuk.


Gyógyhatása:

A gyermekkor első zöldség leve. A baba cumisüvegből tejjel vegyítve fogyaszthatja, természetesen egy éves kor felett. Még korábbra tekintve, a terhes anyának is ajánlatos a sárgarépa lé fogyasztása, valamint a szoptatós kismamának. Hozzásegít a csontozat és a fogazat fejlődéséhez. Számos más zöldségféle kiegészítőjeként használjuk, illetve azért, hogy javítsa az ízt. Általános gyógyhatását a nagymennyiségű kálium s egyéb tartalma teszi lehetõvé, a vér savtalanítását segíti elő. Ezért nehéz különválasztani egyedi hatásokra. Gyógyítása láncszerű, amilyen csak a betegség lehet. Az éhséget jól csillapítja, így hatásosan lehet használni a fogyókúrázóknak, vagy azoknak, akik megszokásból rágnak valamit.


Máj tisztítás: 


A vér savtalanítása elsősorban a máj működését segíti elő. 

Ha a máj tisztulása megindult, a gyógyulás egész láncolatát vonja maga után. 

A máj leterhelése láthatóan a bőr állapotán nyilvánul meg. A nehéz fémek raktározása is a máj feladata. De ha le van terhelve a máj, a fémek a sejtek közé is bejuthatnak. A sárgarépa, és más klorofill tartalmú zöldség segít kivonni ezeket a fémeket, amelyek sok esetben a légzés által is bejuthatnak a szervezetünkbe. 

Bőrkiütés:  


 A bőrkiütés valamilyen formája legtöbbször a máj gyengülő működésére vezethető vissza. Legyen az hosszan tartó pikkelysömör, egyszerű gyomorrontás, vagy a mérgező fémek felszaporodása a májban, aminek következtében megváltozik a bőr színe. 

Ugyanez a helyzet, ha a táplálkozásunkban van a hiba, az elégtelen emésztésben, vagy ha a vérben felszaporodó sav okozza a panaszt. Ha ezt a problémát leküzdjük, bőrünk egyenletes tónust kap, amihez hozzájárulnak a sárgarépa B vitaminjai is.  

Mire hat még?

Rák:

 Általánosságban a gyulladás az, amelyre gyógyítólag hat a sárgarépa-lé, s ide tartozik a fertőzés is. 

A rákos daganatok közül a leghatásosabb a tüdőrákra. Kísérletekkel bebizonyították, azt is, hogy azok számára akik sokat dohányoznak az A vitamin szedése meghosszabbítja az életet. 


Csak azok kapnak enyhülést, akik az A vitamint a természetes alakban, illetve az elővitaminban fogyasztják. 

A dohányosoknak ugyan nincs sok mentségük, de ha könnyíteni akarnak a jövő kilátásukon legjobb, ha naponta elfogyasztanak egy pohár friss sárgarépa-lét. Természetesen ez sem lehet mindenkinél garancia.


Emésztés, hasnyálmirigy:

Az emésztésben a sárgarépa-lé hatékonyan vesz részt, tisztítja a beleket, és serkenti a mellékvesék munkáját, s ezáltal a hasnyálmirigy működését is.


Izületi gyulladás: 


Bármelyik fajtája az önpusztító betegségeknek sikeresen gyógyítható sárgarépa lével, mert savtalanítja a vért. Az arthritis támadhat a csuklókban, izmokban, vesében stb. A sárgarépa összetétele ideális, ezeknek a betegségeknek a leküzdésére.


Látási zavarok: 


Nem szabad megfeledkeznünk a látási zavarokról. Enyhítésére, megszüntetésére, fogyasszunk sárgarépa-lét. Segít a szürkületi vakság legyőzésében is.

Elkészítési mód: 


Az egyik legkellemesebb zöldség italunk. Ezért gyakran használjuk más zöldséggel keverve, vagy azért, hogy enyhítse annak tömény hatását. 

Így például a káposzta-félékkel jó kombinációt ad a vértisztító hatásával, úgy a látási zavarok leküzdésére, mint a vesebántalmak gyógyítására. 

Arról se feledkezzünk meg, hogy a karotin, az A vitamin nem oldódik vízben, tehát a jobb felszívódásához ajánlatos, a búzacsíra olaj, vagy más esszenciális zsír fogyasztása.


Tetszett amit olvastál?

Oszd meg ismerőseiddel!