Spirulina

A Spirulina Hatásai

A légzőszervek egészsége

A spirulina hasznos lehet azok számára, akik légzőszervi problémákkal küzdenek, mint az asztma vagy éppen az allergiás rhinitis. A spirulina napi 1 grammos dózisban már segíti a tüdőfunkciókat az enyhe vagy közepesen súlyos asztmásoknál, ahogyan azt a 2001-ben a "Journal of Nutraceutical Functional Medical Foods"-ban megjelenttanulmány állítja.

Spirulina és a szem

 A spirulinával kapcsolatban végzett japán kutatások és más tanulmányok megerősítették, hogy 480 esetből 90%-ban hatékony az időskori szürkehályog ellen.
A szembetegségek kezelése kapcsolódik egyéb betegségekhez, mint az időskori szürkehályog, a diabéteszes recehártyakárosodás (retinitis), nefritiszes retinakárosodás, magas vérnyomás és a verőerek keményedése (angoisclerosis).

A szem makuláris membránjai számos karotinoid pigmentet tartalmaznak, mint a xantofillok (lutein), zeaxantin és feltehetően az asztaxanthin, ha ez is szerepel azétrendünkben. Ezek a speciális pigmentek védik a szemet a lipid membránok ultraibolya okozta károsodásának lassításával, ezzel megelőzik a makula degenerációt.

A spirulina a leggazdagabb béta-karotin tartalmú élelmiszer, melyben a karotinoidok széles skálájából mind a tíz változat megtalálható. Körülbelül fele narancssárga karotinoid: alfa, béta és gamma és fele sárga xantofill. Ezek a szervezet különböző részein fejtik ki hatásukat, fokozva az antioxidáns védelmet is.

Kutatások  bizonyítják, hogy a béta-karotinban gazdag gyümölcsök és növények fogyasztásával valódi rák elleni védelmet érhetünk el. A szintetikusan előállított béta-karotin nem minden esetben rendelkezik ezekkel az előnyökkel. Feltételezhető, hogy az algákban és a zöldségekben lévő természetes karotinoidok rendelkeznek a legerősebb antioxidáns hatással.

Spirulina és a 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség járványszerűen terjed a nyugati világban. Ráadásul igazi gyűjtője más betegségeknek, mint az inzulin rezisztencia, az elhízás, a felborult koleszterinszint és a magas vérnyomás. 

A spirulina a következőképpen érezteti előnyös hatásait cukorbetegségek ellen:

  • Csökkenti a szisztémás gyulladást. (Az inzulin rezisztencia kismértékű szisztémás gyulladással jár.)
  • Kedvezően befolyásolja a lipid-profilt, csökkentve a szérum triglicerid szintjét és emelve a HDL-t.
  • Túlsúlyosaknál az értágulat mérséklődése a magas fruktóztartalmú diéta eredménye (mely előnyös a cukorbetegeknek és azoknak, akik magas vérnyomással vagy érrendszeri betegséggel küzdenek).

Spirulina és a szív- és érrendszer egészsége

A spirulina képes csökkenteni a rossz koleszterin, az LDL szintjét, ezzel segít megelőzni a szív- ésérrendszeri betegségeket, mint a vérerek megkeményedése és a stroke. Vérnyomáscsökkentő hatása is van.

A cukorbetegség és a szív- és érrendszer egészsége szorosan összefüggnek, nem meglepő tehát, hogy a spirulina nagy lehetőségeket rejt a szív- és érrendszeribetegségek ellen, tekintve, hogy javítja a lipid-profilokat, szabályozza a magas vérnyomást és növeli az erek rugalmasságát.

Spirulina és a máj

A zsírok felhalmozódása a májban szorosan összefügg a metabolikus szindrómával és jelentősen növeli a kockázatát a szív- és érrendszeri betegségben való elhalálozásnak. A nem alkoholos zsírmáj (NAFLD) a leggyakoribb oka a krónikus májbetegségnek Észak-Amerikában és közismerten nehéz a kezelése, legalábbis ahagyományos gyógyászati módszerekkel.

  • Megakadályozza a trigliceridek felhalmozódását a májban
  • Gátolja a lipidperoxidációt
  • Csökkenti a májgyulladást
  • Védi a májat a nehézfémek (pl. ólom, higany) okozta károsodásoktól.

Spirulina és az agy

A spirulina gyakorlatilag az egyetlen B12-vitamin forrás a vegetáriánusok számára, erre a vörösvérsejteknek van szükségük, emellett jelentős mennyiségű vas, fehérje, esszenciális aminosav, RNA és DNA nukleinsav, valamintklorofill található benne.

Rég tudjuk, hogy a folsav és a B-12 vitamin az idegrendszer egészséges működéséhez is nélkülözhetetlenek. Az"American Journal of Clinical Nutrition"-ban megjelent tanulmány szerint az ezen tápanyagok közti kölcsönhatás jelentős szerepet játszhat a kor előrehaladtával a kognitív funkciók védelmében.

  A magas antioxidáns tartalmú étrendek bizonyítottan csökkentik a stroke veszélyét. 

 A Spirulina csökkenti a vérlemezke aggregációt, mely a tromboembólia veszélyének csökkentésével fontos szerepet játszik az érbetegségek ellen.

 Három, antioxidánsban gazdag növényt (áfonya, spenót és spirulina) hasonlítottak össze neuroprotektív hatás szempontjából. A spirulinát találták a leghatékonyabbnak, feltehetően szabadgyök megkötő képessége és gyulladáscsökkentő hatása miatt.

Spirulina és a Rák

A spirulina aktiválja a természetes ölősejteket és az autoimmun elemeket, melyek segíteneka rákos sejtek elpusztításában. Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a spirulina poliszachardijai képesek helyreállítani azokat agenetikus anyagokat, melyek toxinoktól vagy sugárzástól károsodtak.

Akárcsak a béta-karotin, a spirulina is tartalmaz egyéb tápanyagokat, mint a vas, mangán, cink, réz, szelén és króm. Ezek a tápanyagok harcolnak a szabadgyökök, a sejtkárosító molekulák ellen, melyek a szervezetben a légszennyezettség, az egészségtelen táplálkozás, a sérülések vagy a stressz hatására szívódnak el. Azáltal, hogy megkötik a káros szabadgyököket, a tápanyagok segítik az immunrendszer működését a rák és a sejtdegeneráció ellen. 

A Spirulina nagy mennyiségben tartalmaz fikocianint, egy rákellenes tulajdonságokkal rendelkező pigmentet. A spirulina a leggazdagabb növényi forrása a gamma-linolénsavnak (GLA), a zsírsavnak, mely erősíti az immunrendszert és gátolja a túlzott sejtosztódást. (Paul Pitchford, Healing With Whole Foods, 378. o.)

A spirulina színét a klorofill adja. Alan Keith Tillotson "One Earth Herbal Sourcebook" című könyvében azt írja, hogy a spirulina magas klorofill tartalma lehet a magyarázat arra, hogy miért képes meggátolni a rákos kolóniák kialakulását. Ahogy Tillotson írja, "Az élelmiszerek és gyógynövények tartalmazhatnak olyan mennyiségű klorofillt, melyről farmakológiailag bizonyított, hogy hatékony a rákmegelőzésben."

Emésztés

A spirulina elősegíti az emésztést és a bélműködést. Legyőzi a káros baktériumokat, mint az e-coli és a candida gomba, valamint előnyösen hat a bélflórára, akárcsak a laktobacillus és a bifidobaktérium. 

Az egészséges bélflóra az alapja a jó egészségnek, ez segíti elő az elfogyasztott élelmiszerekből a tápanyagok felszívódásátés véd a fertőzésektől.
A spirulina egészséges laktobacillusokat épít, segítve az emésztést, a kiválasztást és enyhítve a székrekedést.

Az aminosavak, mint a cisztein, valamint a nagy mennyiségű és jó minőségű fehérje teszi a spirulinát hatékonnyá a fekélyek kezelésében. A spirulina gazdag klorofill tartalmával fenntartja és helyreállítja az emésztési folyamatok egészséges menetét. 

Öregedés ellen

A spirulina három olyan anyagot is nagy mennyiségben tartalmaz, melyek közismerten öregedés elleni hatással bírnak. Ez a tirozin, az E-vitamin vagy tokoferol és a szelén. A tirozin például lassíthatja a sejtek öregedését és csökkenti az éhséget.

Immunerősítés

A spirulina por segíti a szervezet vörös- és fehérvérsejt termelését, ezzel erősíti az immunrendszert. Ugyanakkor támogatja a szervezet természetes tisztulási,méregtelenítési képességét is.

Számos kémcsővel végzett és állatkísérlet utal arra, hogy a spirulina segíti az antitestek, a gyulladáscsökkentő fehérjék és más sejtek termelődését, melyek erősítik az immunrendszert és kivédik a fertőző és krónikus betegségeket, mint pl. a rák.

Allergiák

A spirulina védhet az allergiás reakcióktól azáltal, hogy megállítja a hisztamin növekedését, mely felelős az allergiás tünetekért, mint az orrfolyás, a könnyezés, a csalánkiütés és a lágyrész-duzzanat.

A klinikai kutatások során vizsgálták a spirulina allergia elleni működését. Egy 2008 augusztusában megjelent tanulmányban immunmoduláló hatásáról számoltak be olyan embereknél, akik 16 héten át fogyasztották a spirulinát. Az IL-6 (interleukin-6) jelentős csökkenését figyelték meg, ami arra utal, hogy kiegyensúlyozó hatással van az "immun változókra".

Miben van?    Flavon Green,  Flavon Green+  

Más vizsgálatok igazolták a korábbi eredményeket és arra utalnak, hogy a spirulina akár ételallergia ellen is hatásos lehet. Ezek a vizsgálati eredmények azért fontosak, mert az allergiás reakciókat részben a nem megfelelő immunválasz okozza. 

Vese problémák

Vesebetegség vagy nefrózis szindróma esetén nagyon óvatosan kell bánni a protein bevitellel. A Chlorella(spirulina) egyik előnye a fokozott fehérje felszívódás elősegítése, mellyel kevésbé terheli a vesét.

Méregtelenítés

Japán kutatók úgy találták, hogy a spirulina jelentősen csökkentette a vese toxicitását, melyet nehézfémek, a higany és három gyógyszer okozott. Más kutatók szerint a spirulinát vagy chlorella algát fogyasztó patkányoknál hetedére csökkent a veszélyes vegyi anyag, a dioxin mennyisége a kontrollcsoporthoz képest.

1994-ben orosz szabadalommal védték le a spirulinát a sugárbetegség által előidézettallergiás reakciók csökkentése miatt. 270 csernobili gyermeknek 45 napon át napi 5 gramm spirulinát adtak (Earthrise Farms adományaként), ennek eredményeként a radionukleidok mennyisége és normaliz 50%-kal csökkentálódott az allergiás érzékenység.

Napjainkban a víz, a levegő, az élelmiszerek és a gyógyszerek tele vannak szervezetünket veszélyeztető, mérgező vegyi anyagokkal. A szervezetünknekfolyamatosan szüksége van arra, hogy megtisztítsuk ezektől a mérgektől. A spirulina abszolút egyedülálló kombinációja a növényi tápanyagoknak, mint a klorofill, fikocianin és a poliszacharidok, melyek segítenek megtisztítani szervezetünket.

Túlsúly

A magas fehérjetartalmú étrend felpörgeti a szervezet anyagcseréjét, ezzel segíti a fogyást.            A spirulina tele van proteinnel! Tartalmazza az összes esszenciális zsírsavat, melyek hasznos zsírok a szervezet számára.

A spirulina tiszta proteinje, mely nagy mennyiségű béta-karotin, klorofill, GLA zsírsav és más tápanyagok kíséretében érkezik, különösen nagy segítség a túlsúlyosak, cukorbetegek, hipoglikémiások, rákbetegek, ízületi gyulladásban vagy egyéb degeneratív betegségben szenvedők számára. (Herbal Medicine Healing Cancer, Donald R Yance Jr, 164. o.)

Egészséges haj és körmök

A haj és a körmök egészsége a szervezet vitamin- és ásványi anyag készleteitől függ. A spirulina támogatja a körmök, bőr és a haj egészséges növekedését. A Spirulinától tehát nemcsak jobban érezzük magunkat, de jobban is fogunk kinézni!

Terhesség alatt

A spirulina a terhesség alatt is hatásos táplálékkiegészítő, mert védelmet biztosít a vashiányos vérszegénység ellen és pótolja a szükséges fehérjéket.

Lap tetejére          Előző oldal            Kezdőlap                  Miben van?  Flavon Green,   Flavon Green+