Tőzegáfonya

A húgyutak megmentője

Miben van?   Flavon Protect   Flavon Joy

Részletesen a csodálatos tőzegáfonyáról!

  Valószínűleg mindenki hallott már a tőzegáfonyáról, ám kevesebben tudják, mennyire sok mindenre használható.

Ez a természetben fellelhető növény, rengeteg hatóanyagot tartalmaz, melyek rendkívül hatékonyak különféle megbetegedések vagy tünetek kezelésében, illetve a prevencióban (megelőzésben)is.
Valóságos csodaszerként tekinthetünk a tőzegáfonyára, melynek hatásait évezredek óta ismeri az emberiség, mégis inkább napjainkban került előtérbe, mióta népszerűbbek az egészséges, természetes gyógymódok. 

A tőzegáfonya  az örökzöld azáleák közé.

  Észak-Amerikában őshonos, elsősorban lápos, mocsaras és savanyú pH-jú helyeken terem.
Érett gyümölcsét a gyógyászatban többféle betegség megelőzésére és kezelésére is felhasználják. 
 Sokan keverik a vörös áfonyával (vaccinium vitis-idaea), melynek angol elnevezése azonos: cranberry.    

  Ám a vörös áfonya igazi hazája Észak-Európa, ott az erdős tundrák és tajgák növénye. Közép-Európában csak a hegyek magasabb régióiban él, hazánkban jóval ritkább, mint a fekete áfonya. Kedveli a fényt, ezért inkább erdőszéleken, vágásterületeken telepszik meg. Nálunk a Zempléni-hegységben, illetve a Nyugat-Dunántúl néhány pontján (például az Őrségben, Göcsejben, a Kőszegi-hegységben, illetve a Mecsekben) található. 

      Vadon élő bogyós gyümölcseink tápértéke sokkal magasabb, mint azoké, amelyeket termelnek. Mindkét áfonyában azonos hatóanyagok vannak, azonban lényegesen eltér a gyümölcs cukortartalma. Míg a vörös áfonya cukortartalma 12%, addig a tőzegáfonya mindössze 3% cukrot tartalmaz.                       A tőzegáfonya pektintartalma 0,7%, a vörös áfonyáé 0,3%.


Egészségvédő festéket  tartalmaz.

Az áfonya gyümölcse igen értékes. Festékanyagai az antocianinok, amelyek a színét adják, biológiailag értékesebbek, mint amilyenek a gyümölcshús alkotói. Az antocianinok bioaktív anyagok, segítenek megőrizni az ember egészségét:

Miben van? Flavon Protect   Flavon Joy 

• Az antocianinok erélyes antioxidáns vegyületek, azaz védenek a sejtkárosodás és a rák keletkezése ellen.
• Gyümölcssavakat, cukrot, pektint, cseranyagot, vitaminokat is nagy adagban tartalmaz.
• Az áfonya gyümölcse jelentős A-vitamin-tartalma révén a farkasvakság kezelésében is segít.
• Kiemelkedően magas a káliumtartalma, továbbá kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor, C-vitamin is bőven van benne.

Véd mindenfajta vesekőtől

Miben van?  Flavon Protect                                     Flavon Joy

Savas összetevőinek köszönhetően a tőzegáfonya akadályozza a vesekövek képződését. 

Egy vizsgálat bebizonyította, hogy azoknál a betegeknél, akik vesekő-eltávolítás után rendszeresen áfonyakivonatot szednek, 50 százalékkal kisebb annak az esélye, hogy újabb kövek alakuljanak ki szervezetükben.

Összehasonlították az eredményeket a szilva- és a ribizli kivonatok esetében is, és kiderült, hogy egyedül a tőzegáfonya képes mindkét fajta - mind a kalciumot tartalmazó, mind a kalciummentes - vesekő kialakulásának esélyét csökkenteni.

Kiknek ajánlott tőzegáfonyát fogyasztani?

Elsősorban azoknak, akik
• Gyakori húgyúti fertőzésben szenvednek vagy arra különösen fogékonyak (cukorbetegek, rendszeresen úszók, vesebetegek...)
• Vesekőképződésre hajlamosak
• Vesehomokjuk van
• Vizeletpangás áll fenn náluk: pl. prosztatamegnagyobbodáskor, hegesedés vagy daganat miatti vizeletelfolyási akadályoknál...

• Érbetegségekre való hajlam (magas vércukor, zsíranyagcsere-zavarok, elhízás) vagy már kialakult érelmeszesedés súlyosbodásának csökkentésére
• Magas vérnyomás esetén


Lap tetejére                 Előző oldal                        Kezdőlap                   Miben van?   Flavon Protect                                                                                                                                                      Flavon Joy