Zöld tea

A zöld tea legendája

A teaivás szokása Kínából ered, de az emberiség legelterjedtebb italának felfedezése a legendák homályába vész. 

Az egyik változat szerint Sen-nung császár Kr. e. 2737-ben ivóvizét forraltatta, amidőn egy hirtelen támadt szélfuvallat az égő ágak közül néhány levelet belesodort a forró vízbe.

      Micsoda császári ital lett a forralt vízből! Valószínű, miután a kínaiak régen rájöttek arra, hogy a forralatlan víztől megbetegszenek, igyekeztek azt ízesebbé tenni, s így találtak rá a teacserje leveleire. 

A zöld tea nemcsak finom, hanem élénkít is, erre mutat rá egy másik eredetlegenda. 

Bodhidharma, a zen buddhizmus megalapítója kilenc évig elmélkedett lótuszülésben, a falnak fordulva. Amikor nem tűrhette tovább, hogy le-lecsukódnak szemei az álmosságtól, levágta szemhéjait. Belőlük nőttek az ébren tartó tea levelei...

Zöld teával élvezet fogyni 

Miben van?  Flavon Green,  Flavon Green+,                           Flavon Active 

 A kínai konyha legfinomabb fogásai a húsok legzsírosabb részeiből készülnek. A csirkét, kacsát mindig a bőrével, a sertéshúst mindig a szalonnájával együtt eszik. Ennek ellenére, látott már kövér kínait?

Kiderült, hogy a titok valószínűleg a zöld tea élvezetében rejlik. Zsíroldó hatását francia klinikai vizsgálatok is igazolták: napi háromszor egy csésze zöld tea a főétkezések után, havonta minimum egy-két kilogramm súlycsökkenéssel jár. Anélkül, hogy változtatnánk étkezési szokásainkon, anélkül, hogy fogyókúráznánk, pusztán zöld tea ivásával is megszabadulhatunk súlyfölöslegünktől. 

Magyarországon ez nem olyan elhanyagolható téma: a férfiak között legalább harminc, a nőknél legalább negyvenöt százalékos az elhízás. Ha a túlsúly mellé még egy kockázati tényező társul, például a dohányzás, akkor a halálozási kockázat megkétszereződik. 

Ébresztő zöld teával

Egyen zöld teát!

Újabban a zöld teát kapszulázzák is - ezt illetik a "szűztea" fantázianévvel. Nem is olyan ostobaság, így hasznosul a zöld tea zsírban oldódó A- és E-vitaminja, valamint értékes méregtelenítő rostanyaga. A Távol-Keleten ezt másképp oldották meg. Belefőzik a levesekbe, zöldséges ételekbe a zöld teát.

Ébresztő zöld teával

A koffein fantasztikus élénkítőszer, de nem a kávéban. A kávé koffeinje ugyanis már a gyomorban lökésszerűen felszívódik: gyomorbajt, ingerlékenységet, szívdobogást, magas vérnyomást okoz.          

A zöld teában egyrészt több is a koffein, másrészt fokozatosan szívódik fel a bélben, órákon át egyenletesen fejti ki hatását. Serkenti a szellemi teljesítőképességet, a gondolattársításokat, a megfigyelő- és koncentrálóképességet, megelőzi a fáradtságérzetet. Mindezt ráadásul káros mellékhatások nélkül!

Rákmegelőzés zöld teával

Fogszuvasodás ellen zöld tea

Távol-keleti felmérések szerint azoknak az iskolás gyerekeknek, akik napi egy csésze cukor nélküli zöld teát isznak, feleannyi odvas foguk van, mint az átlagnak.

Sebgyógyítás zöld teával

Üszkösödő sebek kezelésére áztasson egy teás zacskót langyos vízbe, nyomkodja ki, és öt-tíz percen át szorítsa a sebre!


Rákmegelőzés zöld teával

   Régen ismert tény, hogy a japán dohányosok körében ritkán alakul ki a bőrrák. Megállapították, hogy a zöld tea a sejteket károsító szabad gyököket leköti, akadályozza a hibás sejtek szaporodását. A japán országos rákkutató intézet szerint a zöld teát fogyasztók szervezetében lassabban növekszenek a daganatok.

Ceyloni zöld tea

Érdemes néhány szót szólni a ceyloni zöld teákról. Bár Srí Lanka szigetén az éghajlat és a földrajzi viszonyok a legelőnyösebb feltételeket kínálják, az európai és amerikai piac hagyományosan a fekete teájukat értékelte. Mindössze tíz-egynéhány éve állítanak elő kiváló minőségű zöld teát, eddig csak a távol-keleti teaimádók juthattak hozzá ehhez a különlegességhez. A japán zöld tea széna illatú, a kínai zöld tea gyökér ízű, a ceyloni zöld teából a trópusi hegyek egzotikus illata árad. Meg kell kóstolni!

Mindig az eredeti csomagolást keresse!

Ahogy a zöld tea exportját a kínaiak központilag ellenőrzik, és a legkiválóbb minőségűeket nem adják ömlesztve, a többi termelő ország is saját ipara és a minőség védelmében a legjobb teákat maga csomagolja, minél közelebb az ültetvényekhez, hogy ne veszítsenek zamatukból.